cropped-visleer-lijn.jpgWat is Visleer?

Visleer is echt leer, gemaakt van het velletje van een vis. Veel vissoorten zijn hier geschikt voor, denk aan zalm, schelvis, karper, baars, kabeljauw, gevlekte zeewolf! Elke vis heeft zijn eigen printje en dikte. Je kunt er tassen, etuis, sieraden, riemen, kleding, kussens, lampekappen en wat je maar wilt van maken. Het leer is echt heel sterk, met aan elkaargeknoopt palingvellen kun je een tractor voortslepen -zeggen ze!

 

Visleer in de geschiedenis

5000 jaar geleden werd er in Egypte visleer gebruikt. Ik zou denken van Nijlbaars! In Europa was groen visleer populair ten tijde van de Art Deco en ooit waren palingleren tasjes in Amerika hot. In het hoge Noorden werd visleer overal ingezet, van Alaska via Inuit en Saami tot de Ainu. Langs de rivier de Amur op de grens van Mongolië en Rusland leefde een volk dat tenten maar ook hun bruidskleding van visleer maakte. Noordelijke Indianen gebruikten visleerkleding als extra isolatie onder hun bont en de Ainu voor laarzen. Zweedse Lotta Rahme reisde naar deze volken en leerde in de praktijk alle bestaande natuurlijke looi technieken.

 

Visleer nu

Momenteel is visleer in opkomst als ge-upcycled foodwaste materiaal. Het wordt geshowd op de sustaineble fashionshow, industrial design studenten zetten het in bij hun duurzame opdrachten, het wordt steeds meer gefabriceerd en dure merken zetten het in voor de nieuwste trend. Bij "Positive Luxury" wordt het als hoogwaardig duurzaam materiaal verwerkt door ambachtelijke leerbewerkers van hoog niveau.

 

12400945_424127507794468_7480918184229563577_nherenhoed, vilt en zalmleer Sonja VeldkampMarja Hellfferich Serpent tas

 

Visleer op internet, duurzaam?

Ik ga voor een mooi product via een mooie procedure!!!! Alleen het feit dat het gemaakt wordt van een waste materiaal is niet genoeg. In China mag het giftige chroom 6 nog gebruikt worden om te looien en wordt op de rivieren geloosd, een pertinente afrader!!! Maar op IJsland is er het redelijk duurzaam looiende visleer bedrijfje 'Atlantic Leathers' en in Duitsland is er 'Nanaï'. Bij hen is het looien eco-friendly met o.a. plantaardige extracten en stoffen die worden teruggewonnen. Bij Nanai is ook het verven absoluut plantaardig; helaas wordt dit op IJsland meestal niet duurzaam uitgevoerd. Je kunt ook zalm en karper in Californië en Canada of snoekbaars in Estland bestellen, waar wel 'ecologisch' of 'plantaardig' bij de info over het verven staat.

 

Hoe maak je zelf natuurlijk visleer

Een vers visvelletje kun je net als elke andere huid tot leer maken door het te looien en gelukkig kan dat dus milieuvriendelijk en thuis!

Het velletje bestaat uit eiwitketens, die je van structuur kan laten veranderen door de inwerking van  natuurlijke looistoffen. Denk hierbij aan wilgenbast, vetten, of koolzaadolie met eidooier en natuurlijke zeep! Eenmaal gelooid is het velletje tot leer geworden en daarmee houdbaar                                                                    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --

Maar net als elk ander leer wordt ook je visleer na het looien plankhard, wanneer je er geen eindbewerkingen op toepast.

De basis daarvan is dat je het vel tijdens het drogen blijft bewegen. Visleer maken is een echt ambacht !!  Voor het looien, vooral                   voor het leren van de eindbewerkingen en ook wanneer je het graag wilt kunnen verven, zou ik je een workshop zeker aanraden.

 mooie schraap